Adoptionsformidler kræver dementi fra DR (Danish Only)  

http://politiken.dk/indland/article334427.ece

Der er ikke hold i DR's anklager om, at AC Børnehjælp skulle have formidlet adoption af en indisk søskendeflok mod farens vilje. Det mener AC Børnehjælp, der nu kræver en undskyldning fra DR.
Af Marie Hjortdal

Danmarks Radio skal beklage og berigtige sin udsendelse om indiske adoptioner. Det mener den danske adoptionsforening AC Børnehjælp, der nu går til DR's generaldirektør Kenneth Plummer for at få medhold.

Adoptionsorganisationen vil have DR til at indrømme, at tv-programmet 21 Søndag bragte urigtige oplysninger, da det 10. juni gik i luften med beskyldninger om, at AC Børnehjælp skulle have formidlet en adoption af en indisk søskendeflok til Danmark, uden at børnenes far havde samtykket. Sagen om de indiske børn, der skulle være blevet tvunget væk fra deres far, gav dønninger i adoptionsverdenen, og familieminister Carina Christensen krævede efterfølgende hele adoptionsområdet kulegravet.

Og fronterne mellem adoptionsorganisationen og DR er stadig skarpt trukket op.

»Vi er rigtig, rigtig sure« DR-indslagets centrale påstand er, at den indiske far kun havde givet tilladelse til, at hans børn kunne anbringes på børnehjemmet midlertidigt, efter hans kone døde. Men siden har den indiske adoptionsmyndighed CARA udtalt, at børnenes far har skrevet under på, at han ville bortadoptere sine børn. Samtykket skulle han ifølge CARA have givet i en skriftlig erklæring på sit eget modersmål og med hans søster og svoger som vidner.

Det får AC Børnehjælps formand Anders Christensen til at sige, at DR »målrettet har betvivlet og beklikket vores ære«.

Hans organisation har efter udsendelsen kontaktet CARA for at spørge, om DR's journalister havde kontaktet adoptionsmyndigheden for at efterprøve deres oplysninger forud for udsendelsen. Og det er ifølge AC Børnhjælp ikke tilfældet.

»Vi bliver rigtig, rigtig sure, når der kommer nogen og laver en udsendelse om et i øvrigt relevant emne, som de udelukkende bygger på forkerte oplysninger, som de ikke engang vil forsøge at efterprøve hos de relevante myndigheder. Det er simpelthen for ringe«, siger Anders Christensen.

Uenige om troværdighed

Han har fuld tillid til, at de indiske myndigheder har behandlet både denne og alle de andre gennemførte adoptioner efter bogen.

»CARA er den indiske myndighed, der står for hele legitimeringen af adoptioner, og det foretager meget grundige undersøgelser. Som jeg ser det, har DR en meget, meget dårlig sag«, siger formanden for AC Børnehjælp.

Sådan ser DR ikke helt på sagen.

»Vi fastholder, at de oplysninger, vi har bragt frem, er korrekte«, siger redaktør på 21 Søndag, Jacob Kwon Henriksen.

Præget af korruption

Han siger, at DR's journalister har kontaktet CARA flere gange, inden udsendelsen blev bragt, men at organisationen ikke ønskede at medvirke. Derudover har DR kontaktet børnenes far, efter det er kommet frem, at han selv skulle have skrevet under på bortadoption - en oplysning som DR også har viderebragt.

»Faren fastholder, at han aldrig har skrevet under på noget. Det samme gør hans advokat, og de er klar til at føre en retssag for børnene tilbage«, siger redaktøren.

Efter Jacob Kwon Henriksens vurdering trækker det ikke tæppet væk under hans programs påstande, at CARA siger, at adoptionen er sket med farens billigelse og derfor måske slet ikke er kontroversiel eller mere ulykkelig end andre adoptionssager.

»Det er ikke noget sandhedsbevis, at CARA nu pludselig er i besiddelse af sådan et dokument. CARA har tidligere været indblandet i korruption. Det er ikke et system, der er skudsikkert«, siger redaktøren.

Korruption under kontrol

Ifølge Indienskenderen Neil Webster, der er ph.d. og afdelingsleder på Dansk Institut for Internationale Studier, er korruption dog ikke så udbredt i delstaten Maharashtra, hvor børnene kommer fra.

»Jeg ville ikke sige, at jeg ikke stoler på Familieministeriet uden at have meget håndfaste beviser«, siger han.

»Maharashtra er ikke en af de delstater, der er kendt for korruption, men selvfølgelig er der noget. Men både Indiens centrale regeringen og delstatens regering er inden for de seneste fem-ti år blevet meget bedre til at undgå korruption, ikke mindst fordi at middelklassen er blevet større i Indien, og de går meget op i, at retssystemet og samfundet fungerer. Der er meget fokus på korruption, og hver gang en sag dukker op i medierne, bliver der rettet op på systemet«, siger Neil Webster.

Vil gerne i Pressenævnet

Hvis det ikke lykkes AC Børnehjælp at få DR til at beklage udsendelsen og bringe et genmæle, vil organisationen indbringe sagen for Pressenævnet.

»Det synes jeg bestemt, AC Børnehjælp skal gøre«, siger DR-direktør Jacob Kwon Henriksen.

»Så kan én gang for alle vi få fejet nogle af de beskyldninger af banen om, at vi har handlet forkert«, siger Jacob Kwon Henriksen.

[ view entry ] ( 1786 views ) [ 0 trackbacks ] permalink ( 3 / 2075 )

<< <Back | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | Next> >>